Een Security Operations Center… Dat klinkt best 007. Maar wat is een Security Operations Center voor IT security nu precies?

Wat is een Security Operations Center (SOC)?

Het SOC is eigenlijk een soort digitaal kraaiennest. Vanuit het SOC monitoren we de activiteiten bij onze klanten. Dit gebeurt op basis van geavanceerde technieken. We krijgen direct een melding als iets of iemand van buitenaf verbinding met het netwerk probeert te maken. Daarnaast monitoren we ook actief om zo ook activiteiten te signaleren die proberen onder de radar toegang tot het netwerk te krijgen.

Binnen het SOC beginnen de processen direct te werken. Er wordt achterhaald waar de verbinding vandaan komt en wat de intentie is van de persoon achter de inlogpoging. Doorgaans is het onschuldig, denk aan een medewerker die via de openbare wifi in een restaurant inlogt op het netwerk. Het kan echter ook iemand anders zijn die met kwade intenties probeert het netwerk te benaderen. In dat geval worden de benodigde maatregelen meteen getroffen en nemen we, indien nodig, contact op met de ICT afdeling van de klant.

Waarom is een SOC een goed idee?

Zoals gezegd monitort het Security Operations Center alle activiteiten op het netwerk en alle binnenkomende verbindingen met het netwerk. Dit zorgt ervoor dat uw IT structuur altijd veilig is, niet alleen op basis van passieve technieken (firewall, e.d.) maar op basis van actieve monitoring.

Vooral als uw organisatie niet een al te groot budget heeft voor IT security is gebruikmaken van ons SOC een goed idee. Uw IT-afdeling kan niet ook nog eens volledig deskundig zijn op het gebied van IT security. Wij zijn dat wel en middels het SOC kunt u ons op een laagdrempelige wijze betrekken en dus onze expertise aan uw organisatie toevoegen.

Ons team is op de hoogte van de laatste aanvallen en tactieken. Sterker nog, onze experts zijn zelf hackers die hun kennis en expertise juist op een ethisch verantwoorde wijze inzetten, ethisch hacken dus. Zo wordt uw IT structuur door hackers tegen hackers beschermd.

Daarnaast hanteren wij een holistische aanpak voor wat betreft IT security. Dit zorgt ervoor dat wij een totaalpakket aanbieden waarmee uw IT beveiliging echt op een hoger niveau komt. Dit betekent dat we niet een losse pentest doen om te zien of een specifieke poort een beveiligingsrisico vormt. We combineren verschillende technieken en services om een totaalbeeld te krijgen van de risico’s.

Op basis daarvan geven we aanbevelingen om de beveiliging te verbeteren. Onderdeel van deze aanpak is het SOC. Door gebruik te maken van ons SOC hoeft u niet intern een monitoringsysteem op te zetten. Dat zou ook veel kosten-intensiever zijn.